Vsi akvaristi poznamo tisti občutek, ko kupimo novo ribjo hrano in polni navdušenja komaj čakamo, da jo postrežemo ribam. Toda one imajo včasih drugačne načrte in novost niti ne pogledajo. Razlogov, za odklanjanje novih hran je več.
Vsi akvaristi poznamo tisti občutek, ko kupimo novo ribjo hrano in polni navdušenja komaj čakamo, da jo postrežemo ribam. Toda one imajo včasih drugačne načrte in novost niti ne pogledajo. Razlogov, za odklanjanje novih hran je več.
Po definiciji so to bolezni, ki se prenašajo iz živali na človeka. Toda bolj pravilna definicija pravi, da je zoonoza bolezen, ki se prenaša med živalmi različnih vrst.
Akvaristi smo glede zdravil precej omejeni, saj zdravstveno varstvo akvarijskih organizmov obvlada zelo malo veterinarjev, zdravila pa je težko dobiti. Zato smo odvisni predvsem od industrijskih pripravkov, ki jih ponujajo različni proizvajalci in so na voljo v specializiranih akvarističnih trgovinah.
V primernem okolju ribe zelo redko zbolijo, saj jih pred povzročitelji bolezni ščiti močan imunski sistem ter sluz, ki prekriva kožo. Zaradi dobrega imunskega odziva, so pogosto okužene z različnimi povzročitelji bolezni, a ne kažejo znakov okužb, vse dokler niso izpostavljene močnemu stresu.
Bolne živali so v naravi pogosto tarče plenilcev, saj zaradi telesne šibkosti in izčrpanosti ne uspejo pobegniti pred nevarnostjo. Če jih ne ulovijo plenilci, pa zaradi hudih simptomov bolezni poginejo.
Med opazovanjem rib sem pogosto opazila, da imajo nekatere živali več karakterja kot druge. Srečala sem se z velikimi ter zelo plašnimi ostrižniki, ki so me previdno proučevali z nezaupanjem ter previdnostjo.
Odprti akvarij je poseben tip akvarija, ki nima pokrova, to pomeni, da vodi omogočimo neposredni stik z zrakom ter prostorom v okolici. Z odstranitvijo pokrova akvarijske rastline lahko izkoristijo prostor nad gladino.
Zdravo in okusno hrano za ribe, si lahko pripravimo sami. Sestavine moramo izbrati skrbno ter jih prilagoditi potrebam vrste. Prednost takšne hrane je v tem, da natančno poznamo izvor sestavin in se sami odločamo, kakšno bo razmerje med mesnim ter zelenjavnim delom.
»Ni vse zlato kar se sveti.« To je Slovenski pregovor, ki pomeni, da se pod bliščem zlata lahko skriva marsikaj. Izvira iz obdobja baroka, ko so umetniki palače imenitnežev krasili z lesenimi kipci, oblečenimi v tanko plast zlata.
Karnivori so prehranski specialisti, specializirani in opremljeni za lov. Zanje je značilen ustni aparat, ki je prilagojen grabljenju, trganju ter požiranju plena. Želodec je velik in raztegljiv. Nekateri mesojedi lahko zgrabijo in pojedo plen, ki je tako velik, kot so sami.
Ribe so se stoodstotno prilagodile življenju v vod, na soli, ki ji oddajajo kamnine ter na toksine, ki jih oddajajo različni deli rastlin (listje, korenine, semena, oreščki…). Če bi jih vprašali, kaj jih moti v akvarijih, potem bi odgovorile, da so preveč sterilni.
V naravi ribe ne jedo industrijsko predelane kosmiče, ampak se zadovoljijo s stvarmi, ki jih trenutno ponuja njihovo okolje. Večino vrst uvrščamo v skupino omnivorov oziroma vsejedcev.