Malokatera riba se lahko kosa z lepoto ter eleganco čokoladnega guramija. Ta čudovita žival predstavlja izziv za tistega akvarista, ki je hobi že osvojil in si želi malo drugačno, malo bolj zahtevno, toda še vedno dovolj trpežno ter enostavno ribo. Če tej vrsti zagotovimo ustrezne pogoje, bo njena oskrba zelo preprosta in morda bomo imeli to srečo, da nas bo par presenetil z mladicami. Predstavitev vrste je omogočil Dejan Cerovečki, ki je prispeval krasne fotografije svojih guramijev. Hvala Dejan.
Čokoladni gurami izvira iz Malezije, Sumatre in Bornea, kjer naseljuje počasi tekoča šotna močvirja z veliko organskega materiala, kot je na primer suho listje ter drugi, odpadni deli rastlin. pH vrednost v takšnih močvirjih se giblje od 3, do maksimalno 6, kar pomeni, da mu moramo v akvariju zagotoviti kislo ter mehko vodo. To najlažje pripravimo z reverzno osmozo, ustreznimi minerali, šoto in mešanico posušenega listja.
Akvarij naj bo zatemnjen, poskrbimo za plavajoče rastline, spodnji del akvarija pa zasadimo z rastlinami, ki ne potrebujejo veliko svetlobe. Najbolje se obnesejo vodne čaše iz roda Cryptocoryne. Temperatura v akvariju se naj giblje od 26 do 31°C. Najbrž boste potrebovali grelec, saj vrsta ne tolerira nizkih temperatur.
Občutljivi so na bakterije iz roda Mycobacterium, kar pomeni, da so zelo dovzetni za okužbe z ribjo tuberkulozo, bakterijski razpad plavuti ter podobne bakterijske infekcije. To moramo upoštevati pri izbiri sostanovalcev, še bolje pa je, da izvajamo ustrezne preventivne ukrepe, ki preprečujejo okužbe.
Kljub zahtevnosti, čokoladni gurami ne potrebuje velik akvarij, zadostuje mi že 60 litrov, potrebuje pa dovolj velik ter biološko stabilen filter, ki nima močnega pretoka. Po dnu akvarijanaj bo debela plast šote in listja, za dekoracijo uporabimo predvsem veje in rastline.
Za vrsto je značilen spolni dimorfizem, samci so obarvani rahlo rdeče, barva pa je najbolj intenzivna na spodnji strani repa. Značilnost guramijev so velike oči, kar pomeni, da lovijo z vidom. V naravi se hranijo z drobnimi nevretenčarji in, če je le mogoče, mu tudi v ujetništvu ponudimo kakovostno živo ali zamrznjeno hrano.
Razmnoževanje v akvariju je dokaj redko, za razliko od običajnih guramijev, ta vrsta ne dela gnezda, ampak je ustonoša. Ikre pa v ustih nosi samica, kar je še ena posebnost, saj pri sorodnih vrstah to vlogo prevzame samec. Ko mladice zapustijo varno zavetje mame, jih hranimo z naupiji artemije ali mikročrvi. Mikročrvi so tudi krasen dodatek za odrasle ribe ter samice, ki valijo ikre.
Čokoladni guramiji so primerni za vse tiste akvariste, ki ste dovolj pogumni in že imate dovolj znanja, da skrbite za malo bolj zahtevne ribe.
Priporočam v branje:
Adijo šota: https://alfa-in-betta.si/adijo-sota/
Nabiranje in priprava drevesnega listja za akvarije: https://alfa-in-betta.si/nabiranje-in-priprava-drevesnega-listja-za-akvarije/